Tutorial II – JOSM

Java OpenStreetMap Editor (JOSM) este cel mai complet editor pentru OpenStreetMap, de aceea cred că merită prezentat un scurt tutorial.

Am să încep cu un exemplu de utilizare pentru crearea unei străzi noi pe baza unui track înregistrat (în format gpx, altfel pot apare pași suplimentari pentru conversie).

Înainte de a trece la utilizarea efectivă aveți nevoie să instalați Java (asta dacă nu o aveți deja instalată). Pentru aceasta mergeți aici: http://www.java.com/en/download/index.jsp
și apăsați „Free Java Download”. În pagina următoare verificați faptul că serverul a identificat corect sistemul de operare utilizat de dumneavoastră și apăsați încă o dată pe „Free Java Download”. Tot pe această pagină aveți și instrucțiunile de instalare complete, în funcție de browser.
Dupa ce ați instalat Java, mergeți la http://josm.openstreetmap.de/ si descărcaîi aplicaîia utilizând un link denumit Download.

După aceea nu rămâne decât să porniți JOSM ca orice altă aplicație Windows (dublu-click). Acum putem să trecem la modul de utilizare al editorului.

1. Pornim JOSM și vom instala o serie de plugin-uri. Selectați Edit->Preferences și apoi selectați a 5-a iconiță din stanga (cea cu priza). Daca nu ați utilizat nici un plugin până acum probabil aveți nevoie să descărcați lista de plugin-uri: click pe Download list. Apoi vom bifa din lista descarcată următoarele: utilsplugin, validator, wmsplugin și ywms. Apăsați OK, apoi restartați editorul.

2. Se încarcă track-ul dorit – Open, apoi se face zoom pe zona dorită folosind unealta de zoom: lupa din stânga sus. Se observă lista de layere în partea din dreapta sus – conține momentan doar un layer, cel cu traseul, de tip GPX.

3. Se descarcă datele de pe serverul OSM – Open->Download from OSM și bifați „OpenStreetMap data”, respectiv debifați „Raw GPS data” și „Download as new layer” – vi se va cere să introduceți userul și parola cu care vă conectați pe serverul OSM. Acest pas se poate repeta până se acoperă întreaga porțiune din track care nu există deja trasată în OSM.

4. Se convertește layerul care conține track-ul din ‘GPX” în „Data layer”: click dreapta pe layer și selectați „Convert to data layer”.

5. Pe layerul proaspăt convertit se selectează nodurile de început și sfârșit ale viitoarei străzi și se face împarte în două (Tools->Split way sau apăsați „P”). Pasul acesta se poate repeta pentru fiecare segment care va fi adăugat în OSM.

6. Ștergeți apoi secțiunile care deja există în OSM – această operație poate dura ceva mai mult timp în funcție de mărimea track-ului, aveți răbdare.

7. Acum vom folosi plugin-ul utilsplugin menționat la pasul 1: deoarece track-urile sunt înregistrate la nivel de secundă avem multe puncte care sunt redundante (în special pe drum drept) și astfel putem micșora cantitatea de date fără a pierde din calitate folosing funcția „Simplify” – trebuie să fie o iconiță în partea stângă cu câteva puncte puse în linie. Selectați segmentul rămas și apăsați butonul din stânga, ar trebui să vedeți efectul simplificării.

8. Marcați segmentul rămas corespunzător: nume, tip, restricții etc. folosind butonul „Add” din partea dreaptă sus și adăugând pe rând fiecare proprietate

9. Faceți legăturile cu străzile învecinate, acolo unde este cazul: treceți în modul „Adăugare” (a 3-a iconiță din stânga sus, sau apăsați „A”), click stânga pe nodul de început/sfârșit și apoi click pe strada la care doriți să vă conectați.

10. Ultima etapă, faceți upload la noile date: Open->Upload to OSM.

-Va urma-

3 răspunsuri

  1. Salut!

    Sunt un nou posesor de GPS si as dori sa contribui si eu la OSM, ami ales ca orasul meu nu prea este detaliat in OSM. Cititnd forumul de pe softpedia si tutorialele de aici mi-am cam facut o idee despre ce este vorba dar nu reusesc sa incatc GPX-urile in JOSM sau direct pe site. La prima vedere continutul este ok dar… GPX-urile download-ate de pe site se vad corect aliniate numai in WordPad nu si in Notepad. Asta ma duce cu gindul ca al meu (care se vede corect si in Notapad are la sfirsitul liniilor CR iar celelalte LF. Oricum ar fi un sfat tot m-ar ajuta.

    PS: Felicitari pentru munca depusa

  2. Am nevoie de mai multe detalii, ti-am trimis un mail. Oricum recomandarea e sa folosesti fie un editor de GPX-uri, cum ar fi Prune (http://activityworkshop.net/software/prune/), sau macar sa deschizi track-ul folosind un editor mai bun decat ce ofera Windows-ul implicit. Aici recomand Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm)

  3. Please also see http://prune-gps.wikispaces.com/PruneTextsRomanian for the Romanian translations for Prune!

Lasă un comentariu