Statistică a numărului de contribuitori OSM, pe țări

Tot citind informații despre ce se mai întâmplă cu OpenStreetMap am descoperit un document interesant. Ca să fac un rezumat, în ultimele 8 săptămâni 72 de utilizatori au făcut modificări pe teritoriul României, lucru care ne plasează pe locul 20 la nivel global și pe locul 17 la nivelul Europei. Germania este modelul de urmat cu nu mai puțin de 4363 de contribuitori activi, aproape jumătate din total. Impresionant!

În ceea ce privește România, suntem pe un loc bun, dar sunt convins că putem mai mult 🙂 Ce ar trebui să facem ca să atragem noi contribuitori? Aștept idei în comentarii.

Contribuțiile OSM pe țări
Contribuțiile OSM pe țări
Reclame

2 răspunsuri

 1. Nu cred ca poti convinge pe cineva sa contribuie la asa ceva daca n-ar vrea oricum s-o faca. Iar daca ar vrea, cred ca tot ce poti face este sa-i dai ocazia – in alte cuvinte, a face publicitate. Intrebarea de un milion de dolari este desigur „bine, dar unde?”… Sincer, nu stiu raspunsul. Daca stau sa ma gandesc unde as putea sa dau EU de OSM (sau sa dea ea de mine) daca n-as sti de ea, pot doar sa ridic din umeri – probabil doar la fel ca prima oara, din intamplare, la o cautare google (am un „media footprint” aproape zero)… 😛 Probabil putem „trage” doar la intamplare, printr-o expunere media cat mai mare. Versiunea comerciala (reclama platita – chiar doar in reviste) probabil nu e o posibilitate, iar interesul media gratis cred ca se cam obtine pe doua cai: scandal monstru legat de OSM (chiar nu ne lipseste…) sau actiuni inedite (de cartografiere) cu cat mai multi participanti: iar aici ajungem la „catch 22” – bine, dar cine si de unde…? Sigur, ar mai fi cazul in care cineva rezolva un caz – doua in CSI folosind OSM, sau asa ceva – hei, are cineva de aici relatii la Hollywood…?

  • Intradevar sa convingi pe cineva care nu are un minim de interes pentru harti e foarte dificil si nu cred ca trebuie sa fie o prioritate. Dar putem discuta de cei care contribuie deja la proiecte similare (adica care iau in calcul voluntarii, gen Romania Digitala sau Google Map Maker), pe care putem sa ii convingem sa contribuie *si* la OSM (sa nu cerem exclusivitate).

   E clar ca interesul media pentru un astfel de subiect este inexistent, si sunt de acord ca trebuie sa facem ceva extraordinar pentru a iesi in fata. Am tinut minte ideea lui Francics, cu o mapping party care sa acopere cateva sate, si sper sa o putem pune in aplicare.

   O alta modalitate care a fost destul de putin luata in calcul pana acum este alaturarea grupurilor FOSS din Romania, de exemplu Ceata, SoftwareLiber sau ROSedu care organizeaza intalniri sau conferinte.

   Am ramas deasemenea restanti la capitolul ce tine de mediul universitar. Inca sunt de parere ca studentii si profesorii pot aduce contributii importante, lucru ce e demonstrat de datele prelluate de pe geo-spatial.org.

   Alte idei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: