Câteva zile prin Tirol

După cele câteva zile petrecute în Viena, am luat drumul Tirolului. O recomandare pentru cei care fac același lucru, alimentați înainte să intrați pe autostradă, de obicei prețurile sunt măcar cu câtiva euro-cenți mai mici (diferența maximă văzută de mine a fost de 12 euro-cenți, în aceeași rețea de benzinării binențeles). După ce am studiat drumul și am discutat și cu Lucian am hotărât să ieșim de pe autostradă imediat după ce trecem de Salzburg, și să o luăm pe drumuri naționale dar care sunt mult mai pitorești (Lofer – Sankt Johann in Tirol – Kitzbuhel – Westendorf a fost ruta aleasă). Cealaltă variantă era poate mai rapidă, dar mergeam mai mult pe autostradă și pierdeam farmecul caselor tiroleze pline de flori.

Eram aproape de Lofer când mi-am dat seama că îmi lipsesc ochelarii polarizați (ieșisem dintr-un tunel și lumina era prea puternică, dar ia ochelarii de unde nu-s). Cu câțiva kilometri înainte de Salzburg am oprit la un OMV pentru a mânca un sandwich și a bea o cafea și binențeles am reușit să îi las pe  masă. Am stat un pic în dubiu dacă merită efortul (trebuia să intru pe autostradă, să merg pe sensul opus încă 10 kilometri după ce treceam de benzinărie și apoi să mă întorc, un ocol de vreo 60 de kilometri), dar mi-am zis că poate măcar în Austria lucrurile stau mai bine, și am căzut de acord cu soția că dacă găsim ochelarii luam în calcul serios să ne mutăm în zonă :). Binențeles ochelarii fuseseră găsiți de doamnele de serveau la OMV și puși la păstrare într-un sertar. Le-am mulțumit frumos și ne-am reluat drumul spre Westendorf parcă și mai bucuroși.

Știam că hotelul nu e în stațiune ci undeva pe munte dar trebuie să recunosc că pantele destul de serioase precum și asfaltul impecabil m-au surprins total. L-am găsit pe Mattheus, cel care deține hotelul pregătind restaurantul pentru cină și am servit un schnapps de bun-venit :). Am scos apoi bagajele din mașină și le-am dus în cameră, ca apoi să ne pregătim și noi de masă. După cină am coborât pe jos până în stațiune și cu un pic de noroc am găsit ultima hartă în fața biroului de informații (ne-a fost de mare folos pe munte).

Vedere de la hotel spre o parte din Westendorf

Vedere de la hotel spre o parte din Westendorf

Casă tiroleză

Casă tiroleză

Westendorf văzut noaptea

Westendorf văzut noaptea

A doua zi am programat o urcare pe munte, măcar până la punctul de mijloc al telecabinei (MittelStation). Afară era un soare foarte puternic așa că urcatul pe munte a fost mai dificil decât am fi vrut. Deși speram să urcăm până în vârf nu am reușit acest lucru, dar am urcat un pic mai sus decât MittelStation :). E clar că ne lipsea antrenamentul din Carpați, poate data viitoare o să fim mai pregătiți. Ne-am întors apoi la hotel și am luat mașina pentru a merge în stațiune. Aici am mâncat un platou extraordinar de șuncă cu doar 6 euro la Hotel Post, pe care trebuie neaparat să îl încercați. Am mai pierdut timpul un pic prin stațiune ca apoi să urcăm spre hotel pentru cină. M-am surprins chiar și pe mine reușind să mănânc ambele feluri, aerul de munte având grijă de apetitul meu (nu că am refuzat vreodată o mâncare bună).

Sportalm Vital Hotel văzut de sus

Sportalm Vital Hotel văzut de sus

Cu parapanta

Cu parapanta

Westendorf văzut de sus

Westendorf văzut de sus

A treia zi din păcate a început cu nori și ploaie. Stațiunea nu mai era vizibilă de la hotel, norii coborâseră jos de tot. Deși nu m-ar fi deranjat o altă plimbare pe munte a trebuit să ne urcăm în mașină, și am pus ca destinație Zell am See. Lacul din zonă este superb, păstrat extrem de curat datorită faptului cu nu ai voie cu ambarcațiuni cu motor pe bază de petrol (bărcile pe care le poți închiria au motor electric, sau poți trece la un mic velier). Stațiunea nu este foarte mare, dar este animată mai ales în zona centrală. La prânz am mâncat o pizza foarte bună la un restauant aproape de gară, împreună cu un ștrudel cu mere delicios. A început apoi să plouă, și în plus am reușit să mă las înțepat de o albină chiar de picior (nici acum nu înțeleg cu s-a întâmplat asta). Abia plecasem din stațiune cu gândul să mergem și la Kaprun, când ploaia s-a pornit serios de nu mai reușeau ștergătoarele să facă față. Așa că am renunțat la alte vizite și ne-am întors spre Westendorf unde am moțăit restul zilei.

Plin de nori

Plin de nori

Pe malul lacului, Grand Hotel

Pe malul lacului, Grand Hotel

Biserica "St. Hippolyt", Zell am See

Biserica "St. Hippolyt", Zell am See

Ziua a patra a fost la fel de mohorâtă, așa că am pus în aplicare planul cu vizita la fabrica Swarowski de la Wattens și apoi la Innsbruck. Parcul creat in curtea fabricii de cristale este foarte frumos, muzeul în sine este mai greu de digerat pentru cei care nu sunt interesați de modernism. Oricum cel mai mare cristal, domul și pasajul de gheață vă vor impresiona cu siguranță. Innsbruck-ul este un oraș superb, în zona centrală poți pierde zile întregi la diferitele terase sau magazine, totul învăluit în aerul de secol 18-19. Singura problemă: locurile de parcare extrem de greu de găsit, dar probabil că știind acest lucru acum, aș prefera să las mașina mai departe de centru și să mă mișc cu tramvaiele. Seara am încheiat-o cu o palincă bună servită la Lucian acasă, unde am povestit despre experiențele turistice din România și Austria.

Capul gigantului de la Kristallwelten

Capul gigantului de la Kristallwelten

Cea mai mare piatră de bijuterii din lume - 300.000 de carate

Cea mai mare piatră de bijuterii din lume - 300.000 de carate

Reflexii în Domul de cristal

Reflexii în Domul de cristal

Labirintul de la Kristallwelten

Labirintul de la Kristallwelten

Alee pietonală în centrul Innsbruck-ului

Alee pietonală în centrul Innsbruck-ului

Trambulina olimpică de la Innsbruck

Trambulina olimpică de la Innsbruck

În a cincea zi soarele și-a făcut din nou apariția așa că pozele au căpătat culori mai vii. Am început ziua de plimbare cu o scurtă vizită prin Kitzbuhel, apoi ne-am oprit la Aurach Wildlife Park unde ne-am minunat încă o dată (ca niște orășeni veritabili) de faptul că cerbii și căprioarele sunt libere și unele chiar au curajul să se apropie de vizitatori. Apoi am mers spre atracția principală a zilei, cea mai mare cascadă din Europa, Krimml. Despre cascadă, doar un cuvânt: IMPRESIONANT!. Și acest cuvânt vine după ce am avut ocazia să văd mult mai cunoscuta Niagara, care sincer să fiu m-a cam dezamăgit. Căderea de apă de 400 de metri (în 3 trepte) este o adevărată demonstrație de forță a naturii. Poteca amenajată de-a lungul cascadei are câteva puncte de belvedere care oferă imagini diferite asupra cascadei și merită urcat până sus. De la cascadă am plecat pe Gerlos-Bundestrasse, o rută foarte pitorească care urcă până la peste 1600 de metri, de unde ai o priveliște superbă asupra lacului articial Speicher Durlaßboden și a ghețarului Wildgerloskees. Am înțeles și cum e așa de bine întreținută șoseaua respectivă, aproape de punctul maxim se colectează o taxă specială, lucru pe care l-aș vedea practicat și pe Transfăgărășan, dar numai după ce se asfaltează toată șoseaua.

Un Kitzbuhel pur tirolez

Un Kitzbuhel pur tirolez

WildPark - cerbi și căprioare

WildPark - cerbi și căprioare

WildPark - cerbi și căprioare

WildPark - cerbi și căprioare

Cascada Krimml văzută de jos

Cascada Krimml văzută de jos

Curcubeu la cascadă

Curcubeu la cascadă

Cascada Krimml de la depărtare

Cascada Krimml de la depărtare

Lacul articial Speicher Durlaßboden

Lacul articial Speicher Durlaßboden

Ghețarul Wildgerloskees

Ghețarul Wildgerloskees

Cam asta a fost vacanța din Austria, au urmat 2 zile petrecute pe drum, dar nu fără aventuri pe care le voi povesti altă dată.

Acest articol participă la concursul organizat de arhiblog.ro și sponsorizat de Arsenal Park.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Hey!Scuze de deranj. Am si eu o maaare rugaminte la tine: imi poti explica cum ai reusit sa pui clipul? Ca la mine nu vrea nici mort…merci mult!

  • Trebuie sa recunosc ca am cautat un pic pana cand am gasit aceasta informatie. Solutia este cat se poate de simpla dar din pacate nu e documentata cum trebuie de cei de la WordPress. E suficient sa pui:

   acolo unde vrei sa fie afisat clipul.

 2. 😀
  si care e mai exact url-ul? ca eu nu il gasesc?^:)^ merci mult de ajutor 😀

 3. am gasit pana la urma :*** mii de multumiri inca o data 😀

 4. Interesant articolul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: