OpenStreetMap vs. Google Map Maker, sau open-source vs. proprietary

Probabil dacă citiți acest articol stiți deja că puteți contribui la Google Maps folosind Map Maker. Sper că stiți și despre soluția open-source numită OpenStreetMap (doar acest blog a fost pornit cu acest scop, al promovării OSM). Având de ales între a contribui la OSM sau la GMaps (presupun că timpul liber este limitat și nu veți putea contribui la amândouă proiectele) ce veți alege? În acest moment cred ca 95% dintre cei care cunosc ambele alternative aleg GMaps (restul probabil nu au auzit deloc despre OSM, trist). Mai jos voi aduce câteva argumente pentru a alege OSM, și dacă măcar voi convinge măcar 1% dintre cei care aleg soluția proprietară voi considera acest articol un succes.

De ce să aleg să contribui la OpenStreetMap:

1. Datele din cadrul proiectului sunt disponibile sub licență open-source (CC-BYSA 2.0) deci pot fi utilizate liber de către oricine. Și este vorba de date vectoriale, nu de niște simple imagini.
2. Pot să folosesc harta pe un dispozitiv Garmin sau pe un PDA fără să am nevoie de conexiune la Internet (deci chiar dacă mă urc pe munte voi avea o hartă la îndemână).
3. Particip la conferințe organizate de OSM Foundation unde ajungi să cunoști oameni cu adevărat pasionați de cartografie și open-source.
4. Pot genera o versiune personalizată a hărții, de exemplu o hartă cu toate pârtiile de ski: http://openpistemap.org/
5. Particip la mapping-party-uri alături de alți colegi, și după ce dau la pedale câteva ore, mă așez la o bere și o ciorbă de fasole în pită 🙂 și discut despre hărți și open-source.
6. Pot să utilizez datele OSM în diferite aplicații profesionale GIS (open-source binențeles) precum Quantum GIS.
7. Pot să îmi printez propria versiune de hartă și nimeni nu mă poate da în judecată (atât timp cât mentionez că am utilizat datele din cadrul OSM).

De ce să aleg să contribui la Google Maps:

1. Pot sta în fața calculatorului și să fac hărți folosind imaginile din satelit oferite de Google (eventual folosind datele din alte hărți, poate chiar OSM – da, știu că pot fi răutăcios, însă câți din cei care contribuie la GMaps și-au pus problema dreptului de autor?).

Eu nu am găsit alte argumente pro-GMaps, dar le aștept (precum și pe cele pro-OSM) în comentarii (pe un ton civilizat).

Anunțuri

12 răspunsuri

 1. Fac parte din categoria celor care contribuie la ambele proiecte si chiar mai mult (am contribuit si la Romania digitala si la Alpinet) si pot sa spun ca le cunosc destul de bine pe ambele. Teoretic vorbind da, OSM are avantajul de a putea folosi datele respective, dar practic cati useri le folosesc ? Marea majoritate se rezuma la introducerea datelor utilizarea hartii OSM. Exact ca si la harta Google.

  Un avantaj mare al hartilor Google este posibilitatea afisarii in mod hibrid, date vectoriale peste imagini aeriene. Ca utilizator de multi ani a gps-ului in conditii de munte (am lucrat si cu harti Garmin sau Magellan si cu harti bitmap georeferentiate iar acum cu harti google si osm in timp real prin internet) pot sa spun ca deocamdata e varianta care mi se pare cea mai buna.

  Relativ la afirmatia ca doar OSM se pot folosi fara acces internet… exista aplicatii care descarca imaginile Google si pot fi folosite offline.

  Un alt avantaj al hartilor google e numarul mai mare de aplicatii care il folosesc.

  Deasemenea interfata de la mapmaker e mai simplu de utilizat si nu as putea spune ca ii lipsesc amanunte esentiale asa cum se afirma.

  Comunitatea mapmaker e mai mare decat cea osm desi a inceput abia acum 2 luni si e de ajuns sa te uiti la ce s-a realizat in 2 luni ca sa vezi viteza de dezvoltare.

  Imaginile aeriene sunt un argument serios in aceasta disputa. Multi sustin ca nu sunt perfect calibrate insa uita sa spuna ceva de toleranta gps-urilor de amatori. Nu trebuie decat sa pe uiti la un track luat de amatori si unul luat de Norc ca sa vezi exact cum sta treaba.

  • Am sa incerc sa iti raspund la majoritatea argumentelor (cele legate de interfata Map Maker imi sunt straine, m-au oprit problemele de fond ale initiativei Google).

   In ceea ce priveste posibilitatea de utilizare a datelor OSM: nu cred ca ideea principala e cine le foloseste acum, ci cine are posibilitatea sa le foloseasca acum si in viitor. Daca in ceea ce priveste OSM vor apare din ce in ce mai multe companii ce vor oferi servicii pe baza acestor date, pe GMaps Google va avea monopolul.

   Afisarea hibrid este realizabila si cu datele OSM insa trebuie sa iti generezi propriile tile-uri transparente, sau sa astepti ca cineva sa ofere acest serviciu. Si nu va dura mai multe de cateva luni pana cand se va intampla acest lucru, iti garantez.

   Descarcarea tile-urile GMaps este o solutie, dar functioneaza doar pentru zone mici, in nici un caz pentru o tara intreaga, mai ales daca vrei detalii.

   Numarul mai mare de aplicatii care folosesc GMaps: nu pot sa imi dau cu pararea in toate mediile, insa stiu foarte multe aplicatii pe IPhone de exemplu (sau Android) care merg pe OSM (unele exclusiv, altele ofera posibilitatea alegerii OSM-GMaps).

   In ceea ce priveste comunitatea, este un lucru normal, gandindu-ne numai la expunerea pe care o are Google in online. Ce este interesant este ca nu am gasit nici un articol in media online romaneasca care sa spuna ceva despre OSM, lucru care depinde de noi si de interesul cititorilor acestui mediu. Lumea e interesata mai mult de Google decat de OSM, Google vinde (clickuri), OSM nu prea. E la fel ca televiziunile si senzationalul lor 🙂

   • Ca si colaborator obisnuit (care doar baga date intr-un sistem) cu ce ma avantajeaza ca datele respective sunt folosite doar o firma vs orice/oricate alte firme ? Cu alte cuvinte… ca de munca mea „profita” mai multi vs numai unul.

    Ce imagini satelitare vor folosi pt afisarea hibrid a datelor osm ? Daca e vorba de yahoo… inseamna intoarcere in timp.

    Eu vad lucrurile putin altfel… munca mea la mapmaker ajunge intr-un proiect personal al unei firme. Firma respectiva baga niste bani seriosi in plus fata de munca mea si ofera „la liber” pt vizualizare si partial utilizare acel produs. Corect ? Eu consider ca efortul meu individual este mult mai mic fata de efortul firmei respective. Sau mai exact… consider ca pot sa fac si eu un mic efort ca „rasplata” ca pot utiliza produsul respectiv.

    De acord cu descarcarea imaginilor pe zone mai restranse insa asta e doar o problema de spatiu de stocare care astazi se rezolva destul de usor. Daca merg in Piatra Craiului sau in Bucegi nu e o problema sa descarc si sa stochez. Pe de alta parte internetul mobil tinde sa devina lafel de comun ca telefonia (sigur discutand de zone cat de cat populate, nu in desert).

    Relativ la aplicatii, ca tot folosesti Android ca si mine, cam toate aplicatile care folosesc harta OSM folosesc si harta Google insa sunt multe aplicatii care folosesc numai harta Google.

    Daca se poate sa imi spui o aplicatie, de preferat pt Android, care foloseste datele OSM offline. O varianta pe care o stiu este utilizarea datelor OSM pe dispozitive Garmin. Mai gasisem una pentru Android dar rula atat de incet ca era imposibil de folosit.

    Comparatia cu televiziunile comerciale e cel putin ciudata si nu o inteleg. Nu vad nici o „crima”, „viol” sau „balta de sange” in gmap ca sa pot sa iti dau dreptate. Singura „inegalitate” e faptul ca Google e infinit mai raspandit prin multitudinea de produse pe care le ofera si automat se foloseste de ele pt promovarea produselor noi – lucru absolut normal. Cu siguranta si comunitatea OSM ar face acelasi lucru daca ar avea posibilitatea.

 2. Referitor la unul vs. mai multi, eu cred ca e intotdeauna mai bine de unde sa alegi. Avand mai multe companii care ofera tile-uri poti sa alegi pe cea care se potriveste pentru tine (doar un exemplu). La fel si algoritmul de rutare, etc. Asta daca, binenteles, nu vrei sa iti faci propria versiune de tile/algoritm 🙂

  In ceea ce priveste efortul facut de Google ca sa faca disponibila harta, nu vad cu ce difera fata de efortul OSM Foundation sau Cloudmade. Ba privind proportional e chiar mult mai mic.

  Tileuri offline/online vs. format proprietar online: sunt de acord ca exista o solutie pentru utilizarea tile-urilor insa este mult mai usor sa ai probleme daca te bazezi pe telefonie fata de un GPS Garmin (de ex). Bateria incepe sa devina o problema la utilizare intensiva 3G+GPS.

  Despre Android si aplicatii offline, recomand OSM-Android http://code.google.com/p/osm-android/. Este inca la inceput, insa are potential de crestere. Daca te hotarasti sa faci o incercare poti sa imi scrii.

  Comparatia cu televiziunile a fost gandita cam asa: nume mare (Google) = interes mare (din partea publicului) = bani multi (pentru presa online), si de aici rezulta comunitatea mult mai mare. OSM nu are cum sa compenseze aici (pe termen scurt cel putin), dar ne facem treaba cum putem mai bine 🙂

  • Cand m-am referit la efortul Google m-am referit si la banii platiti de ei pentru imaginile satelitare. Cate servicii de acest gen care ofera imagini la o rezolutie destul de mare in mod „gratuit” si pe intreg globul cunoasteti ?

   Aplicatia osm-android nu functioneaza, cel putin la mine pe HTC Magic se blocheaza imediat dupa pornire deci nu pot sa am nici o parere.

   Relativ la nume, bani si audienta… o televiziune de apartament de 2 bani ca si calitate face audienta incredibila comparativ cu banii investiti. Ca afacere e mult mai profitabila decat oricare alta televiziune din tara asta. E doar un exemplu nu compar osm cu respectiva institutie.

   • Cel mai probabil OSM Android nu functioneaza din cauza ca nu ai o harta in formatul sau. Am adaugat harta Romaniei de la inceputul lunii octombrie la lista de download: http://code.google.com/p/osm-android/downloads/list

    Instalarea e destul de simpla. Dupa dezarvhivare ai 2 posibile solutii:
    1. daca folosesti ADB-ul poti rula cea de genul: adb push osm-android /sdcard/, sau
    2. copii directorul osm-adroid in radacina cardului

    Apoi pornesti aplicatia, mergi la Settings si selectezi „Update database”. Cand e gata (cateva minute) ar trebuie sa poti vedea harta.

    Mai multe informatii daca vrei: http://code.google.com/p/osm-android/wiki/BuildInstructions

 3. Ok, multumesc, intr-adevar a mers dupa ce am pus harta, am dat update (a durat cateva zeci de minute!) si acum pot sa spun care e parerea…

  – la fiecare pornire afiseaza harta in acelasi punct, undeva pe langa Jibert si la un zoom mare. Normal cred eu ar trebui sa revina in locul in care erai cand ai inchis aplicatia.

  – Nu afiseaza nici un fel de POI, sau probabil mai trebuie facut ceva i nu m-am prins eu.

  – Cautarea nu mi-a functionat. A cautat prima data doar dupa oras „Brasov” si nu am primit nici un rezultat. Am pus si o strada care exista pe harta si tot nici un rezultat.

  – Daca intre timp telefonul intra in sleep la revenire harta nu mai poate fi miscata sau zoom-ata

  In concluzie… in starea asta nu vad nici o utilizare a programului.

 4. Majoritatea problemelor sunt cunoscute (vezi ce e facut si ce e planificat aici: http://code.google.com/p/osm-android/wiki/CurrentFeatures). In ceea ce priveste rezultatul cautarilor, daca poti te rog sa adaugi un issue pe http://code.google.com/p/osm-android/, altfel e usor sa uitam.

  Inca este intr-o faza incipienta, luand in considerare ca e o singura persoana care lucreaza si eu care vini cu idei am avea nevoie de tot ajutorul ca sa il facem functional. Iar care il pot utiliza sunt cei mai buni testeri 🙂

 5. Lucian, ai un mod hibrid OSM+imagini satelitare Google pe http://www.openmap.ro. E inca experimental, dar sper sa nu fie probleme.

 6. Lucian, un amanunt care mi-a scapat la prima citire a Termenilor de utilizare Google Maps, dar care ieri mi-a sarit in ochi:

  Except as explicitly permitted in Section 7 or the Maps APIs Documentation, you must not (nor may you permit anyone else to):
  ……
  10.3 pre-fetch, cache, or store any Content, except that you may store limited amounts of Content for the purpose of improving the performance of your Maps API Implementation if you do so temporarily, securely, and in a manner that does not permit use of the Content outside of the Service;

  Cu alte cuvinte descarea de tile-uri este interzisa explicit. Ba chiar mai mult nu ai voie sa scrii o aplicatie care sa utilizeze astfel de practici. Freedom by Google 🙂

 7. […] on 26 octombrie 2009 by mapguy Unul din avantajele Google Maps scos în evidență în urma articolului acesta era afișarea datelor în modul hibrid, astfel încât dacă harta avea lipsuri într-o anumită […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: