OpenStreetMap Romania – Partea I

Am să încep prezentarea proiectulul OpenStreetMap din perspectiva României. Pentru început consider că e important să vedem cum a evoluat acest proiect la nivelul țării noastre în ultimele 2-3 luni. Pentru asta am nevoie să vă prezint modul în care sunt stocate datele OSM-ului.

Așa cum bănuiați, într-o bază de date :), care nu este accesibilă publicului larg. Dar in fiecare săptămână se face un snapshot al acestei baze într-un fișier numit planet.osm. El poate fi descărcat arhivat (atenție! arhivat ocupă aproximativ 3.5 GB, și crește foarte rapid din cauza a două importuri care au loc) de aici: http://planet.openstreetmap.org/. Pentru a avea baza de date zilnic este necesară utilizarea fișierelor de diferențe, care sunt generate in fiecare noapte: http://planet.openstreetmap.org/daily/. Aplicarea unui așa numit diff-file la o bază de date durează aproximativ 2 ore și jumătate (procesor P4 HT 3.2GHz) deci este recomandat să fie executat noaptea. Pentru a obține harta României este necesară aplicația Osmosis care poate genera toate infomațiile aflate în interiorul unui poligon.

Am reusit să pun la punct un mic script care face toate aceste extrase la nivelul României, ele sunt accesibile de aici.

Având aceste informații pot să trag niște concluzii. Proiectul OSM Romania pare pornit la începutul lui 2007, cel care a creat pagina Wiki a proiectului fiind Peter Kovacs. Cand eu am descoperit acest proiect, în noiembrie 2007, fisierul compresat cu extrasul datelor la nivelul României avea 750KBytes. Acum, la sfârșitul lui ianuarie 2008, peste aproximativ 3 luni, extrasul a ajuns la 3.6MBytes, deci de aproximativ 5 ori mai mult. Deasemenea numărul celor care au cont (nu pot aprecia câți dintre aceștia sunt contribuitori activi, deci am să presupun că fiecare este activ) a crescut de la aproximativ 10 (numărul este greu de știut exact pentru că nu există o unealtă care să facă astfel de statistici), până la aproximativ 35 (personal am o listă cu 32 de utilizatori, e posibil să mai existe destui pe care încă nu i-am descoperit).

Deci proiectul OpenStreetMap România începe să prindă viață. Depinde numai de noi să arătăm lumii că merităm cu adevărat să fim în Europa și la acest nivel (deși infrastructura nu este comparabilă din păcate).

Visurile mele? Un extras de cel puțin 10MBytes și aproximativ 100 de utilizatori până în vară. Mai vorbim despre asta peste câteva luni 🙂

Anunțuri

3 răspunsuri

  1. […] România – recensământ de vară Posted on 26 august 2008 by mapguy Spuneam aici că îmi doresc ca la sfârșitul verii să avem aproximativ 100 de contributori la OSM în […]

  2. La cat a ajuns extrasul acum?

    Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: